Facebook Hakkında

İnternet ile kullanılan kelimelerden biri de sosyalleşme kavramı oldu son zamanlarda. Bu kavram en fazla kullanan hatta kendisiyle özleştiren site ise herkesin malumu Mark Zuckerberg in Facebook’u. Okul arkadaşlarınızı bulma hevesiyle yola çıktığımız ve de bunu başardığımız meşhur “Sosyal Ağ” Facebook ilkokul’da kaybettiği silgisini bulduğunu iddia edenlerinde bulunduğu bir ağ.

İnternet hayatımızda girdiğimizden beri daha bir asosyal birey olduğumuz kesin. En basitinden eskiden faturalarımızı bizzat kendimiz bankaya giderek ve giderken yolda tanıdıklarımızla görüşüp 3-5 cümle konuşurken şimdilerde otomatik ödeme talimatıyla “İnternet” bunu bizim yerimize yapıyor. Ya da eskiden kahveye okey oynamaya giderken şimdilerde Mynet’in oyun salonlarına tıkılıp hiç tanımadığımız kişilerle 30(7) dan düşünüyoruz. Tabi bunun güzel yanlarıda var. Örnek; sigara dumanına maruz kalıp akşam evde baş ağrısı çekmiyoruz. Bir örnek daha verirsem eskiden parklarda buluşup sohbetin dibini vurduğumuz arkadaşlarımızla şimdilerde msn’de hiçbir duygu taşımayan smiley’ler ile duygularımızı anlatmaya çalışıyoruz.

Diğer bir husus ise mahallemizde veya apartmanımızdaki komşularımıza veyakut tanıdıklarımıza selam vermekten acizken çok daha eski dostları bir zahmete girerek aramamız. Peki buluyoruz ne oluyor! Çoğuyla bir araya gelip görüşmüyoruz bile. Ha güzel yanıda var, o’da şu; o bulduğumuz arkadaşımız şu an ne halt ediyor, ne iş yapıyor, evlenmiş mi, evlenmişse kaç çocuğu olmuş ve fotoğraflar ile son halini görüyoruz. Tabi o fotoğraflar da yorumlarımızı ekliyoruz. Bu Facebook zımbırtısının en güzel yanıda bu olsa gerek. Gruplarda ikinci en güzel şeysi.

Sonuç olarak derim ki Facebook iyi bir şey mi yoksa kendimizi avuttuğumuz bir Asosyal bir alan mı anlamış değilim. Ama kullanmaya devam ediyoruz, devam ettikçe arkadaş listemizdeki insanların sayısı artıyor, bu sayılar artmakla birlikte bizim gerçek hayatta arkadaşlarımızda ayırdığımız zaman da azalıyor. Sanal ortamda geçirdiğimiz saatlerinde aslında sanal olduğunu unutmayalım.

0 yorum: